Harsokukka

NÄIN ONNISTUT KESÄKUKKIEN HANKINNASSA!

 

Oma budjetti

Kuinka paljon rahaa on käytettävissä kesäkukkiin, multaan ja ruukkuihin?

Jo pienellä budjetilla voit saada upeita istutuksia, kun valitset kukat oikein. Myöskään kukkien laitossa aina enemmän ei välttämättä ole parempi.

Usein kukat ovat hinnoiteltu kokonsa mukaan. Voit esimerkiksi ostaa muutaman ison ja näyttävän kesäkukan istutukseen ja vierelle pienempiä ja edullisempia kukkia. Tai voit täyttää yhden ison ruukun vaikkapa amppelikukalla, jolloin et muuta tarvitsekaan.

 

Mistä ostaa kesäkukat ja mitä ottaa huomioon ennen ostopäätöstä?

Varmista kukkien laadukkuus. Sillä, missä ja kuinka sekä millaisissa olosuhteissa kukkia on kasvatettu, on hyvin iso merkitys kukkien kestävyyteen ja tietysti myös ulkonäköön. Liian ahtaissa olosuhteissa kasvaneet kukat ovat pieniä ja heikkokuntoisen näköisiä. Värit eivät loista kunnolla ja lehdetkin voivat olla hieman elottoman näköisiä. Mikäli taimia ei ole istutettu laadukkaaseen kasvualustaan, voi myös kukan juurtuminen olla heikkoa ja näin ollen kukka ei välttämättä ole kovin pitkäikäinen kotiisi sen tuotua.

Silläkin on paljon merkitystä, onko kukkia hoidettu oikein ja hyvin ennen kuin ne päätyvät myyntiin saakka. Hyvissä käsissä kukkaa lannoitetaan ja kastellaan oikein sekä muun muassa latvotaan tarpeen mukaan ja tarpeeksi usein, ennen kuin ne myyntiin lähtevät. Kun kukkia on hoidettu hyvin jo alkuunsa puutarhalla, niin niistä kehittyy tuuheita ja elinvoimaisia kasveja.

Joillakin puutarhoilla kukille saatetaan myös laulella ja puhua, silläkin on todettu olevan suotuisia vaikutuksia kukkien kasvuun ja elinvoimaisuuteen, kukapa meistä ei loistaisi rakkautta saadessaan? ;)

 

Kukkien kasvupaikan merkitys

Osta aina kesäkukat niiden viihtyvyyden mukaan oikeille paikoille! Tätä valintaa ei voi korostaa liikaa, on oltava tieto siitä minkälaisissa olosuhteissa kyseinen kukka viihtyy, jotta voit saada siitä mahdollisimman kestävän ja hienon kukan.

Meillä Koposen puutarhalla kaikista kukista löytyy tieto siitä, minkälaisella kasvupaikalla ne menestyvät parhaten sekä minkälaista hoitoa ne tarvitsevat.

 

Millainen on hyvä multa eli kasvualusta? Entäpä lannoite?

Asiantuntevalta puutarhalta saat yleensä ostettua kukkiisi sopivan kasvualustan ja lannoitteen. Yleisesti voidaan sanoa, että hyvässä kasvualustassa olisi hyvä olla mukana myös hieman pitkävaikutteisia ravinteita sekä kastelukiteitä. Kun kasvualusta on alkulannoitettu ja kalkittu hyvin, saa kukka hyvät edellytykset kasvuun lähtemiselle ja kastelukiteet pidentävät kukkien kasteluväliä. Lannoitteista voit valita esimerkiksi suoraan kasteluveteen lisättävän kesäkukkaravinteen tai käyttää pitkävaikutteisia suoraan multaan upotettavia kasviravinnepuikkoja.  

 

Mitä ottaa istuttaessa huomioon?

Kukkia ei tarvitse istuttaa aivan vieri viereen, voit jättää niille hyvin hieman kasvutilaa. Sopiva syvyys on niin, että kukan varsi ei jää kovin paljon mullan alle vaan voit istuttaa kukan lähes samalle tasolle paakun kanssa. Kun istutat kukan, voit avata sen juuristoa hellävaroen hieman, jotta sen juurtuminen uuteen paikkaan lähtisi mahdollisimman sujuvasti liikkeelle.

Kun istutus on saatu valmiiksi, kukat kannattaa kastella. Mikäli kukat ovat ostettu asiantuntevasta puutarhasta, ei niitä tarvitse heti ensimmäisillä kastelukerroilla lannoittaa, koska puutarhalla ne ovat saaneet lannoitetta kasteluveden mukana.

Jatkossa lannoitus ja kastelu kukan hoito-ohjeiden mukaan. Hoito-ohjeita kannattaa noudattaa ja kysyä jo kukkaa ostaessa.

 

Kuinka saada kukka pysymään hyvänä mahdollisimman pitkään?

Ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä asioista on se, että kukka on laadukas ja se on laitettu paikkaan jossa se viihtyy.

Kun tämä asia on kunnossa, seuraavana kiinnitetään huomiota kukan hoitoon. Kukkaa hoidetaan sen hoito-ohjeiden mukaisesti. Mikäli olet ostanut vaikka kukan, joka ei siedä kuivuutta, ei sitä saisi päästää kuivumaan. Kukista kannattaa poistaa myös vanhat kukat ja kellertävät lehdet. Aina vanhojen kukkien poistaminen ei ole välttämätöntä kukan kasvun suhteen mutta toki se vaikuttaa muun muassa kukan ulkonäköön.

Syksyn tullen voi kylmyys asettaa haasteita kukan selviytymiseen. Jotkin kukkaset kestävät tosin hyvin muutamiakin asteita pakkasta syksyn puolella. Kun yöt alkavat painua nollan tienoille, kannattaa maassa olevat kukat peitellä esim harsoilla tai jos on mahdollista nostaa kukat ylemmäs tai sisälle yöksi. Näin saat vielä hieman pidennettyä kukkien kasvukautta ja nautit kukistasi pidempään. 

Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun, joten sitten eikun sormet multaan ja kukkaostoksille! 

 

Kasvun iloa, 

Koposen puutarhan yrittäjät

Nina ja Monica

Lisätty ostoskoriin